Sivu 1/1

Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 27 Tammi 2017, 12:19
Kirjoittaja Länkkärimies
Morjens
Ootteko käyttänyt engconia ja tukkikouraa apuna puunkaadossa
Kestääkö engcon siihen tulevan väännön. ajatus oli ottaa tukkikouralla puusta kiinni ja moottorisahalla poikki
ja kääntää puu sopivasta paikasta maahan

Re: Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 27 Tammi 2017, 13:00
Kirjoittaja Diesel Power
Kait kakskymppinen jotain kun on tarkotettu kuiteskin yli 20 tonnin koneisiin. Saa laittaa 1.6 metrin kauhan tai oliko vielä leveämmänkin. ja onhan niissä jo valmistajanki tekemänä pihdit useasti. Linja toissä pylvään käsittelyyn useasti käytetty. Sähkö pylväiden kaatelu on kuitenki vähän eri juttu kuin kasvava puu jossa oksat ja vihreä osuus painaa julmetusti. Mutta eikö se normi puutavara kourakin ole aika kovilla jos sillä puuta kaataa. Jos siis normi lastaus koura oli tarkotus siihen laittaa?

Re: Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 27 Tammi 2017, 13:34
Kirjoittaja Länkkärimies
Joo eiköhän se yli tonnin paina kaikkines jos on iso puu
Loglifti 43 olis tarkoitus käyttää ainakin näin aluksi se on kovilla mutta halvempi kuitenkin kuin engconi rikkoa :lol:

Re: Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 28 Tammi 2017, 20:25
Kirjoittaja Hullu-Jussi
Oikein alkoi vaivaamaan, että miten Enconin kestävyyden laita puunkaadossa mahtaa olla. Käytännössä olen todennut, että kestäähän noi tilttirotaattorit aika paljon: ainakaan itse en ole saanut vielä yhtään rikki. Lähestyin tätä asiaa nyt kuitenkin teorian kannalta ja katsoin käyttöohjekirjasta mitä EC 20:n kohdalla sanotaan. Suurimmaksi murtovoimaksi oli merkitty 180 kNm. Jos ajatellaan, mitä tämä käytännössä merkkaa, niin asiaa on helpompi ajatella, jos mittayksiköksi ottaa kilopondimetrit. Silloin luku olisi noin 18.350 kpm eli metrin varresta saisi vääntää reilun 18 tonnin voimalla. Jos puu on vaikka 8 metriä korkea ja sen painoipiste on 2 metriä latvasta alaspäin ja puuhun tarttuisi kouralla noin 2 metrin korkeudesta, niin tonnin painoinen puu tuottaisi vaakatasoon käännettynä staattisessa tilassa vain alle 4.000 kpm voiman. Heilahduksessa toki syntyy liike-energiaa, joka helposti vähintään tuplaa lukeman.

Taitaa kuitenkin olla parasta jättää enempi teoretisointi tähän, jotten sekoonnu pahemmin näihin mittayksiköiden ja lukujen kanssa.

Re: Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 29 Tammi 2017, 12:54
Kirjoittaja lannenmies
Olen kaatanut rt30 indexaatorin kanssa paljon puita sekä tiltin kouralla että puutavarakouralla.Puutavarakoura on siinnä se heikoin lenkki.Tiltin saksilla menee parhaiten kun vain ohjaa puuta.Nyt kourana TigerGrip joka on kestänyt hyvin.Koneina 11t telakone sekä Länkkäri.Kaivurissa tahtoo vain ulottuvuus ja geometria loppua kesken.Periaatteessahan tuollainen puu ei ihan hirveitä paina vaikka painon jakautuminen voi aiheuttaa yllätyksiä , mutta painaahan 16m pyväskin jonnin verran :D

Re: Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 29 Tammi 2017, 23:26
Kirjoittaja doosan160wv
Itselläni on ollut joskus sellainen tilanne että kun on oikein iso puu niin engcon on lyönyt "jumiin" niin kallistuksen kuin pyörityksenkin. Johtuneeko sitten liian suurista väännöistä jos puuta ei osaa saattaa juuri oikein. Vahva koura on kyllä siinäkin tilanteessa toiminut ja kun hiukan avaa niin useimmiten taas antaa pyöritellä ja kallistella. Aina ei auta avaaminenkaan ja silloin on parempi olla paikka katsottuna mihin sen sitten heittää. :)

Re: Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 30 Tammi 2017, 21:27
Kirjoittaja Länkkärimies
Kiitoksia
Täytyy lähtee koittaa ensin vähän pienemmällä puulla:)
Miltä homma tuntuu. Ja jos kerkiää niin suorittaa pikku laskutoimitukset :D

Re: Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 13 Helmi 2017, 23:48
Kirjoittaja hempo23
Meillä porapaalutuskaluston, ponttikoneen sekä tukiseinien heppipalkkien asennuksen apukoneena säännöllisesti kaivinkone kouralla, usein 14t ja välillä isompikin. Parhaimmillaan paalupituudet 12m ja d600 mm paalu painaa suurin piirtein 2000 kg, reilusti enemmän kuin perus puunrunko siis.

Tähän mennessä ei ole ollut ikinä ongelmaa tilttien kestävyydessä omissa koneissa eikä kukaan aliurakoitsija ole vielä ilmoittanut kieltäytyvänsä hommasta vedoten koneen rikkoutumisvaraan. Tämähän nyt ei tietysti mitään tarkoita, mutta itse en osaisi olla huolissani engconin kestävyydestä kyseisessä hommassa. Tietysti ikä ja aiempi käyttö vaikuttavat kestävyyteen jonkin verran.

Suurinpiirtein rungon keskeltä kun ottaa kiinni ja kaataa rungon hallitusti niin, ettei paineiskua pääse syntymään en usko mitään ongelmaa olevan.

Siihen yhdyn, että se koura on se heikoin lenkki tuossa hommassa.

Re: Engcon EC 20 ja puunkaato

ViestiLähetetty: 02 Touko 2018, 20:55
Kirjoittaja Stonehill
Eiköhän ole viisain vain avittaa kaatosuunnassa eikä alkaa koneella pidättelemään,näin me kun kaadettiin isoja petäjiä koneena volvo 180.