Hydro-Nuffield 1959

Kuvia ja keskustelua foorumin käyttäjien omista koneista
audiq
Aktiivinen käyttäjä
Viestit: 55
Liittynyt: 30 Syys 2016, 22:20

Re: Hydro-Nuffield 1959

Viesti Kirjoittaja audiq »

Kuvan lainasin vain SWR:ltä. www.fibroc.fi vastaili heti kyselyyni. Edellisessä vaijerissa näkyy rautalankanippu, jolla katkaisukohta on sidottu ja olisin hyvinkin varma, että sellaista ei tehtaan jäljiltä ole. Muutenkin vaijerin päät on eri tavalla katkaistu, niin ei ole kyse silloin sarjatuotannosta.

Vaijerin rasvauksesta kyselin samalla ja suosittelivat minun käyttööni sprayvaseliinia. Oikeitakin rasvareita on, joka painaa rasvan ytimeen asti, mutta terapiakaivuriin spray järkevin. ML:ää tai tervaa eivät suositelleet, kun pitää olla voitelevaa kuivuttuaankin.
audiq
Aktiivinen käyttäjä
Viestit: 55
Liittynyt: 30 Syys 2016, 22:20

Re: Hydro-Nuffield 1959

Viesti Kirjoittaja audiq »

Certex vastaili viikon viiveellä kyselyyni. Olikin todella paljon tietoa sisältävä vastaus ja suosittelivat kahta vaihtoehtoa. Toinen oli 20 millinen 6x36 IWRC ja toinen FC, joista jälkimmäinen ilmeisesti se "siirtolavavaijeri", josta oli täällä juttua.
Harmi heille, että tilasin vaijerin nopeiten vastanneelta.

Certex vastauksessaan kirjoitti,
Kun kone on iäkäs, niin todennäköisesti alkuperäisen teräsköyden lankalujuus on ollut 1370N/mm², 1570N/mm² tai korkeintaan 1770N/mm², nykyään vain kuumasinkityt harukset ovat enää 1370N/mm² lankalujuudella, haponkestävät teräsköydet 1570N/mm² ja ns. 'rautakauppaköydet' Ø2 – 6 mm halkaisijalla ovat vielä – ainakin todistusten mukaan – 1770N/mm² -lankalujuudella.

Nosturiköydet ovat jo reilun kymmenen vuotta olleet tuolla 1960N/mm² lankalujuudella ja kun jatkuvasti halutaan kehittää kevyempiä teräsköysiä suuremmalla työkuormalla, on markkinoilla (ja meilläkin varastossa) jo 2160N/mm² ja 2360N/mm² lankalujuuden köysiä.

Tosin 1960N/mm² lankalujuuden jälkeen teräsköysien taivutusominaisuudet heikkenevät.

Aiemmin, esimerkiksi aikanaan Lokomo nostureissa otettiin teräsköysien taivutusominaisuudet hyvin huomioon ja vinssirummut sekä köysipyörät olivat suurempia kuin mitä minimissään suositellaan, köysipyörän Ø pitäisi olla köysiuran pohjalta vähintään 20 kertainen teräsköyden halkaisijaan verrattuna.

Tämä ehkä turhankin perusteellinen selvitys siksi, että tuo kuitusydäminen (FC) teräsköysi on kuitenkin taipuisampi kuin terässydäminen (IWRC) ja todennäköisesti senkin MBL ylittää Riuku-Vammaksessa alun perin olleen teräsköyden MBL:n.

Noin kattavan vastauksen jälkeen jopa hieman harmittaa, että eivät olleet ripeämpiä. Hämmentävää on se, että sain viimein vaijerin laitettua tilaukseen. Tilasin sen 19 millisen, josta oli aiemmin juttua.
audiq
Aktiivinen käyttäjä
Viestit: 55
Liittynyt: 30 Syys 2016, 22:20

Re: Hydro-Nuffield 1959

Viesti Kirjoittaja audiq »

Hämmentävät uutiset jatkuvat. Laittelin uuden vaijerin paikoilleen tässä muutama päivä sitten. Hioin vaijeriurasta pahimpia röpöjä tasaisemmaksi, jotta ne eivät rasita uutta vaijeria. Ei siinä mitään kovin pahaa kulumaa ollutkaan.

Laitoin aluksi puomin suoraan taaksepäin osoittamaan. Sitten otin vanhan vaijerin irti ja mittasin sen avulla keskikohdan uuteen ylipitkään vaijeriin niin, että ylimääräinen jää toiseen päähän vaijeria. Sitten asensin pystypuomiin vaijerin ja laitoin vaijerin kiilalukon paikoilleen kuormaliinalla. Sitten käänsin sylinterillä vaijeripöytää, jolloin oli helpompi tehdä lenkki vaijerin päähän. Lenkin kiristämisen jälkeen työnsin sylinterillä vaijeripöydän taas suoraan ja nyt minulla oli puolet vaijerista kireänä ja toinen puoli irti. Sitten vedin vaijerin tiukaksi kuormaliinan avulla ja hieman kääntöpöytää kääntäen sain vaijeriin kiristettyä lenkin. Vaijerin säädöt oli ihan ulkona ja vaijeri oli jo tässä vaiheessa aika tiukka.

Sitten ajelin puomia sivulta sivulle ja pystypuomin kiilalukko veti itsensä kunnolla puristuksiin. Sen jälkeen ajoin puomin eri ääripäihin ja tarkastin vaijerin säädön keskeisyyden. Tässä kohtaa piti toista puolta vaijerista löysätä ja toista kiristää. Nyt se on aika hyvä. Kaikki väliromut mitä kiristyksessä oli aiemmin välissä, niin niitä ei nyt tarvinnut. Lukitusmutteriakaan ei toisella puolen vielä saa kierteille, kun säädöt on niin ulkona. Tuskin haittaa mitään.

Se oli vähän harmi, että kauhan sylinteri tiputti aika paljonkin öljyä seisomisen jälkeen. Toukokuussa kun konetta viimeksi käytin, niin se ei vuotanut juuri lainkaan. Täytyy toivoa, että vuoto taas loppuu käytössä, niin kuin viimeksikin.

Yhden puun kävin työntämässä nurin ja puita nostelin risukasaan, mutta kaivamassa en ole vielä käynyt uuden vaijerin kanssa. On tuossa pientä projektia kuitenkin jo tiedossa.

Niin ja laitoin vaijerin kulkemaan pään vieressä mustassa vesijohtoputkessa. Jos sattuu pamahtamaan, niin tuo vähän suojaa. Lisäksi ei ole pää myöskään niin herkästi rasvassa.
audiq
Aktiivinen käyttäjä
Viestit: 55
Liittynyt: 30 Syys 2016, 22:20

Re: Hydro-Nuffield 1959

Viesti Kirjoittaja audiq »

Nyt kaivoin pitkästä aikaa koneen esille. Se on seisonut pressujen alla useamman vuoden.

Yllätyksekseni kone toimi käytännössä ongelmitta reilu päivän kaivuuhommassa, jossa vaihdettiin vajaa parin metrin syvyydessä ollutta viemäriputkea. Vanha putki piti pitää ehjänä, niin sai varovasti kaiveskella.
Yllättävän nopeasti alkoi puomi tottelemaan käskyttäjää. Selkeästi oli vielä muistissa vivut :)


Mutta. Ainahan näissä jotain. Venttiilipöydän takana on kupit ja yksi niistä vuotaa öljyä. Tuo näyttää siltä, että osaan kuppeja on myöhemmin laitettu 6 mm pultit tulpiksi. Yksi pultilla tulpattu kupu kuitenkin vuotaa. Mitenhän tuon korjaisi?

https://aijaa.com/00KrFD
Avatar
Diesel Power
Guru
Viestit: 548
Liittynyt: 05 Kesä 2016, 14:57

Re: Hydro-Nuffield 1959

Viesti Kirjoittaja Diesel Power »

Eikös noissa kupeissa ole sisällä jousi karan keskittämistä varten? Ajattelin vaan, että loppuuko karan liikkuminen jos tiiviisti suljettu kuppi pukkaa täyteen öljyä. Eli liekö siinä jonkin sortin reikä pakko olla.
audiq
Aktiivinen käyttäjä
Viestit: 55
Liittynyt: 30 Syys 2016, 22:20

Re: Hydro-Nuffield 1959

Viesti Kirjoittaja audiq »

Mietin ihan samaa, että miten mahtaa osat liikkua sisällä, jos kuppi on täynnä öljyä. Kuitenkin nuo pultit on vanhoja patentteja. Minkähänlainen tiivistys tuolla mahtaa olla? Ei oikein löydy Googlella mitään, kun ei tiedä millä sanoilla hakea ja aika vanhoista osistakin kyse. Aikanaan nuo on kuitenkin varmaan olleet ihan yleisosia.
Avatar
Hullu-Jussi
Guru
Viestit: 1815
Liittynyt: 25 Marras 2009, 09:58

Re: Hydro-Nuffield 1959

Viesti Kirjoittaja Hullu-Jussi »

Tavallisesti noissa suuntaventtiileissä on karalle tehdyn porauksen päissä joko kumirengas tai varsinkin vanhemmissa pieni huulitiiviste. Tiivisteen takana ei pitäisi olla painetta, sillä venttiili on järjestetty niin, että ulommaisena on tankille johtavat paluukanavat. Näin ollen tiivisteen ei tarvitse pidättää painetta ellei sitten paluukanavassa ole jotain, mikä kuristaa virtausta. Jos kumirengas vanhuuttaan kovettuu ja murenee, tulee sen ohi jonkin verran öljyä. Helppo vaihtaa irrottamalla päätykuppi.
audiq
Aktiivinen käyttäjä
Viestit: 55
Liittynyt: 30 Syys 2016, 22:20

Re: Hydro-Nuffield 1959

Viesti Kirjoittaja audiq »

Kiitos tiedosta! Kone on tosiaan useamman vuoden huilannut pressun alla ja aiemmin en ole tuollaista vuotoa huomannut, niin kyseessä voisi hyvin olla kumin hapristuminen vanhuuttaan.
Vastaa Viestiin