Temmes

Kuvia ja keskustelua foorumin käyttäjien omista koneista
temmes
Guru
Viestit: 453
Liittynyt: 09 Touko 2010, 20:38

Temmes

Viesti Kirjoittaja temmes »

Nimimerkkilaitteeni ei liene kenellekkään outo, mutta ansaitsee silti pienen, itsensä kokoisen huomion täälläkin. Laitehan on kahden Temmesläisen maanviljelijän suunnitelema ja vuodesta 1954vuoteen 1967 Raahe oy:n valmistama mekaaninen kaivuulaite. Alunperin Temmekset ajateltiin asennettaviksi suoraan traktorin perään, mutta pian tuli tuotantoon lavetillinen perävaunumalli .
Omani on valmistettu 1954 suoraan traktoriin asennettavaksi, mutta harjavaltalainen harrastaja teki siihen muun kunnostuksen ohella mielestäni hyvin tyyliin sopivan lavetin. Koneen käyttö vaatii hiukan rumpalin vikaa, kuten varmasti kaikki mekaaniset kaivukoneet, mutta on varsin hauska "leikkikalu" nykyvehkeisiin tottuneelleekin. Aikoinaan näillä tehtiin metstäojia ja lastattiin pistokauhalla autoja, raskas on ollu työpäivä silloin. Kuvat kasvaa klikkaamalla: Kuva
Kuva


Muutaman kuvan löysin läppärin kätköistä.
Viimeksi muokannut temmes, 25 Elo 2018, 22:34. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Hullu-Jussi
Guru
Viestit: 1816
Liittynyt: 25 Marras 2009, 09:58

Re: Temmes

Viesti Kirjoittaja Hullu-Jussi »

Katselin samantien kaikki muutkin konekuvasi tuolta kuvablogista, kun olivat mielenkiintoisia. Siellä näkyi myös olevan kuva Roima-kaivinkoneesta, joka on sikäli sukua Temmeksille, että on kotoisin samasta tehtaasta. Pikku-Jussin kuvista päättelin, että sitä on käytetty paalutuskoneena :!: .
temmes
Guru
Viestit: 453
Liittynyt: 09 Touko 2010, 20:38

Re: Temmes

Viesti Kirjoittaja temmes »

Joo, tuo kuvien Roima on ehkä tällä hetkellä hiukan koditon. Ristikkopuomi paikallaan ja pistopuomi (käyttämätön?) tallessa, tosin ulkona kauan levänneenä. Tuo Pikku-Jussi on tosiaan ollu paalujunttana Turussa, laitan lisää tarinaa ja kysymyksiä siitä alkukesästä, jos lumet sulaa ja asiat lutviutuu niinkuin olen ajatellu!
temmes
Guru
Viestit: 453
Liittynyt: 09 Touko 2010, 20:38

Re: Temmes

Viesti Kirjoittaja temmes »

Kuvat näyttää kuvablogin mukana kadonneen, mutta pienen videon kuvasin kätevästi puhelin halkopinoon tuettuna. Hiukan on taidot ruosteessa ja jarrutkin lipsu. https://www.youtube.com/watch?v=K8XnRFBYjkA Temmes kaivuristakin on tulossa kirja ensi keväänä.
Vastaa Viestiin