Puinen käsivintturi jolla on nostettu betonirenkaita auton kyytiin sementtivalimolla Kokemäen Risteellä. Laite oli kaadettu maahan ja levänny niillä sijoillaan kai 60luvulta, rautaosat oli pahasti jumissa ja ruosteessa ja puuta oli jäljellä metrin pätkät. Mulla ei ollu oikein käsitystä edes millainen nosturi on alkujaan ollu, mutta muutaman netistä kaivetun kuvan avulla sain jonkinlaisen käsityksen aiheesta. Rautaosien henkiinherätys sisälsi rutkasi lämmitystä, liotusta ja vasaran pauketta, ja kaikki ylimmäistä väkipyörää lukuunottamatta alkoikin toimimaan, rautaosista kokonaan uusiksi meni vain koukun vekseli ja kokonaan puuttunut veivi. Puut sitten tietysti piti tehdä kokonaan uudelleen. Tuollainen siitä sittentuli: Koukkuun pitää vielä tehdä suojalevyt ja puut tervata kertaalleen.
Viimeksi muokannut temmes, 25 Tammi 2013, 23:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Täytyy nostaa hattua tuosta hommasta. On mukava nähdä, kun tuollainenkin härveli tulee laitetuksi kuntoon. Siellä missä asuin pienenä oli paljon vastaavia nostureita kivityöverstaissa ja minua silloin harmitti, kun ne yksi toisensa jälkeen purettiin.
No tuo nyt oli tommonen mukavan helppo rojekti, ei tarvinnu ihmeellisiä koneistuksia eikä kalliita investointeja, maalit ja pultteja piti ostaa kaupasta. Jotenkin vaan kaikki missä on vaijeria ja rattaita kiehtoo ja tuli se sitten pelastettua lopulliselta romutukselta. Itse en ole tosiaan vastaavaan törmänny missään vaikka museoita on tullutkin koluttua.
Pistetääs uusi kuva kun tuo kuvablogi meni nurin. Kun ostin tuon nosturin raadon en oikein tienny millainen se on aikoinaan ollu, eikä myyjälläkään ollu siitä kuvia. Alkuviikolla luin Lauttakylän seudun autoilijoiden 70v julkaisua ja siellä oli kuvia paikasta josta tuon ostin. Yhdessä kuvassa on tuolla nosturilla tehty kuorma vanhan Sisun? lavalle! Jotenkin hieno löytö, ei kovin merkityksellinen yleisesti ottaen, mutta lämmitti mieltä.
Täällä turussa tuota sanottiin kivikraanaksi.Siihen liittyi viellä kuokka ja lotokka.Näillä nostettiin esim kanaalista kiveä.Ensin isommat joko vaijereilla tai kivilukolla ja sitten pienemmät jassikalla ja loppumurut lotokalla joka oli vähän niinkuin iso rikkasifveli.Lotokka täytettiin kuokalla.Nuorempana säästin pari kivilukkoa ja jälkeen on niistä ollut paljon iloa.Meilläkin viimeisimmät kivikraanat olivat kokonaan rautaisia.
Alan töitä maan vanhimmalla kalustolla.Vuodesta 1972.
Voi olla että tuokin on alkujaan ollu raivaustehtävissä ja sieltä siirtynyt joskus sotien jälkeen betonivalimolle- Tekijästä ei ole mitään tietoa, ainoa vinkki on rautoihin stanssattu Y.P.W
Nyt saapui tontille lisää nostokoneistoa. Tammelassa pienehköllä louhoksella kiviä nostellut kraana on jäänyt eläkkeelle joskus 1960 paikkeilla. Aika on syönyt muutaman hampaan ja kokonaisen rattaan, mutta pienellä muokkauksella siitä voisi vielä saada jotenkin toimivankin. Tässä mallissa on ollut erillinen nostopuomi ja tuo koneiston sisältävä tikas on kääntynyt tappien varassa. Saapa nähdä mitä tästä tulee ja koska. Nimim: Onko myöhäistä kaataa vielä mäntyjä rakennustarpeiksi? Nostopuomi on lähtenyt tuosta alapäässä olevasta ruukusta Pikkasen mutkia matkassa